Italien

Planerar du att besöka Italien och undrar om du behöver en adapter?

Du behöver kanske en adapter

I Italien behöver du ibland en adapter. Det beror på att vissa eluttag är av typ L vilket innebär att jorden sitter på ett extra stift i mitten (istället för på utsidan av de runda jordade kontakter vi har i Sverige). Vi rekommenderar att du tar med dig en adapter om:

  1. Du har en stickkontakt som är jordad, dvs. är rund. Har du en “platt kontakt” (europlug) så är den ojordad och behöver ingen adapter.
  2. Vissa eluttag i Italien är runda precis som i Sverige och i dessa behöver du ingen adapter. Men det är svårt att veta på förhand om boendet har dessa. Generellt gäller att internationella hotell har vanliga europeiska uttag, alternativt en adapter att låna i receptionen. Medan privata boenden, äldre boenden och boenden “på landet” oftare har eluttag av standard L. För att vara på den säkra sidan kan det därför vara bra att köpa med sig en adapter.

Från en av våra kunder: “Nyss hemkommen från Sardinien där adaptern kom till användning. Vi hyrde lägenhet och den hade vissa kontakter där våra vanliga “sladdar” passade, men i andra kontakter behövdes adaptern vi köpte.”

I Italien så är det 230 V och 50 Hz som gäller och därför så behöver du ingen adapter till dina apparater vad gäller själva strömstyrkan.

Elektricitet i Italien

Standardspänningen i Italien är 220 V och standardfrekvensen är 50 Hz.

Kontakter och eluttag i Italien?

Italien är eluttagen av Typ L och Typ C . Kolla in följande bilder.

Mindre vanliga kontakter

Det förekommer även uttag av Typ F. Vill du vara på den säkra sidan köper du med dig en adapter som klarar dessa standarder.