Brasilien

Planerar du att besöka Brasilien och undrar om du behöver en adapter?

Du behöver kanske en adapter

Brasilien är ett speciellt land när det kommer till eluttag. Förutom att de har en helt egen standard (typ N) så är det inte ovanligt med eluttag av typ A (amerikanska ojordade uttag) och typ C (som våra svenska uttag). Deras egen standard är som våra svenska platta ojordade kontakter (Europlug) men har en jordstift i mitten.

Historien är att det tidigare var vanligt både med typ A och C. Folk installerade lite vad de ville, eller några av varje för att vara på den säkra sidan. Men sen bestämde landet att det är typ N som ska vara standard. Så det är den som installeras vid nybyggnation eller renoveringar.

Ska du resa till Brasilien så rekommenderar vi att du köper med dig en adapter av typ N om du har jordade förbrukare med dig (rund stor kontakt). Har du bara “platta kontakter” på dina prylar så behöver du ingen sådan adapter. I så fall kan det ändå vara bra att köpa med sig en adapter av typ A.

Elektricitet i Brasilien

Standardspänningen i Brasilien är 220 V och standardfrekvensen är 60 Hz.

Kontakter och eluttag i Brasilien?

Brasilien är eluttagen av Typ N Typ C och Typ A . Kolla in följande bilder.

Reseadapter till Brasilien

Du behöver en adapter för att kunna använda svenska kontakter i Brasilien. Här ger vi några förslag på reseadaptrar som fungerar.