Typ A

Spänning: 100-125 V

Frekvens: 50/60 Hz.

Standard A är den som används i Nordamerika och i Japan. Den liknar standard B men är inte samma sak. A är samma sak som:

2 stift ojordad. 100-125 V 15 A.

Förutom Nordamerika och Japan så förekommer den här typen av kontakt i 36 länder.

Standard A i USA

I USA så används spänning 120 V och frekvens 60 Hz. Som svensk så kommer du att behöva en adapter för att använda uttagen till dina medtagna apparater. Det du måste tänka på är att alla apparater inte kan användas i USA med en enkel adapter. Du ska läsa på apparaten vad den är gjord för. Om det krävs omvandlare så får du välja en adapter som inkluderar detta för att kunna ladda och använda apparaten i USA.

Standard A i Japan

I Japan så är standardformatet 100 V och frekvens 50/60 Hz. Det finns kontakter både av typ A och B. Det som är bra är att typ B också går att använda med en plugg som är gjord för typ A. För amerikaner så är det enkelt att resa med elektriska prylar till Japan då deras elektriska saker för det mesta fungerar precis som vanligt.

Men för dig som kommer från Europa så ser det annorlunda ut. Med prylar som är gjorda för 220-240 V så krävs det en omvandlare för att det ska fungera. Du kan få tipset att det går bra att använda apparater utan omvandlare med enbart en adapter då du är i Japan. Det här kan fungera och visst kan det vara så att apparaten inte går sönder. Men frågan är om den verkligen kommer att fungera så som tänkt.

Det enklaste är att satsa på rätt adapter med omvandlare inför resan. Då är du säker på att apparaten kommer att fungera på rätt sätt och att den inte skadas av att användas i ett land med elektrisk standard som skiljer sig från Sveriges.

Ojordad USA
99.90 kr
Kjell.com
Reseadapter USA
76 kr
Kabelbutiken.com