USA

Planerar du att besöka USA och undrar om du behöver en adapter?

Du behöver en adapter!

I USA så kommer du att finna kontakter som är gjorda för elektrisk standard A (ojordad) och B (jordad). Adaptrar av standard A fungerar även i eluttag av standard B. Vilken adapter du ska ha beror på vilken apparat du ska använda men även vilket uttag du ska ansluta den till.

Typ A

För ojordade svenska förbrukare. Ex. iphoneladdare, eller annan utrustning med “platta” kontakter. Adaptrar av typ A går att ansluta till både eluttag av typ A och B. Här hittar du adaptrar av typ a.

Typ B

För jordade och ojordade svenska förbrukare. Dvs alla sorter av dina svenska kontakter. Denna standard klarar således även jordade förbrukare, dvs runda kontakter. Adaptrar av typ B går dock inte att ansluta till amerikanska ojordade eluttag (typ A) eftersom att de ha en jordpinne som sticker ut i mitten. Här hittar du adaptrar av typ b.

Vilken typ av adapter ska jag välja?

Vi rekommenderar att du först ska kolla på den utrustning du ska ha med dig och som du behöver en adapter till. Har du bara ojordade (“platta”) kontakter räcker det med adapter av typ A. Har du bara jordade (“runda”) kontakter räcker det med en adapter av typ B. Har du båda typerna av förburkare (ex. en mobilladdare med platt kontakt och en datorladdare med rund kontakt) rekommenderar vi dig att köpa en adapter av varje. Då är du garderad att i alla fall alltid kunna ladda din mobil. Adaptern av typ A är inte heller så dyr, så den extra kostnaden blir låg.

Adapter för amerikanska eluttag

Det viktigaste att tänka på då du vill använda dina elektriska prylar i USA är skillnaden på nätspänning.  I USA så ligger den på 110 volt istället för de 230 volt som du är van vid från Sverige. Det betyder att du inte bara kan använda en adapter och tänka att det räcker. Det kan mycket väl fungera men du riskerar att skada din apparat och den kanske inte kommer att fungera så som det är tänkt.

Satsa istället på en adapter med omvandlare så att du kan använda apparater som du tar med på ett säkert sätt. Säkra först att de är gjorda för att fungera med 110 volts nät. Tyvärr säljer vi på reseadapter.com inga adaptrar med omvanldare.

Faror med det amerikanska elnätet

Det finns faror med det amerikanska nätet då du kommer med prylar som har sladdar som inte är gjort för det. Rent praktiskt så är det så att en apparat som kräver effekten som vi har måste dra ström i USA med faktor 230/110. Det blir cirka 2. Om det blir fel så kan värmeutvecklingen leda till brand.

En stor fördel med det amerikanska nätet är att det ger en mindre risk för personskador. Men du måste vara medveten om att risken för brand är större än i Sverige. Med tanke på detta så ska du aldrig chansa. Kom med rätt typ av adapter så att du kan skydda dig själv, dina apparater, och hus och hem!

Elektricitet i USA

Standardspänningen i USA är 125 V och standardfrekvensen är 60 Hz.

Kontakter och eluttag i USA?

USA är eluttagen av Typ B och Typ A . Kolla in följande bilder.

Reseadapter till USA

Du behöver en adapter för att kunna använda svenska kontakter i USA. Här ger vi några förslag på reseadaptrar som fungerar.