Frankrike

Planerar du att besöka Frankrike och undrar om du behöver en adapter?

Du behöver kanske en adapter

Behöver du adapter eller inte när du åker till Frankrike? Det tycks råda lite skilda meningar om detta. I franska kontakter så sitter jordstiftet på mitten inuti, och inte på utsidan som i Sverige. När du kommer med laddaren till en kamera eller telefon så lär detta inte bli något problem. Den kommer antagligen att passa alldeles utmärkt i uttaget och spänningen stämmer väl överens med det som apparaten kräver.

Om du kommer med en laddare som den som brukar finnas för en laptop så är det inte säkert att det kommer att fungera. Då kan du behöva en adapter. Det här är också anledningen till att en del ger rådet om att ta med adapter till Frankrike. Det hela beror lite på den apparat som du tar med dig.

Om du kör med helt vanliga platta kontakter eller europlug så kommer det att fungera precis som vanligt i franska kontakt uttag. Reser du genom flera europeiska länder så ska du vara medveten om att typen E inte är kompatibel med typ F som används i andra närliggande länder. För att vara på den säkra sidan så är det inte så dumt att investera i en bra adapter. Den behöver ju inte ha någon omvandlande effekt då spänningen kommer att vara densamma som i Sverige.

Elektricitet i Frankrike

Standardspänningen i Frankrike är 230 V och standardfrekvensen är 50 Hz.

Kontakter och uttag i Frankrike?

Frankrike är uttagen av Typ E och Typ C . Kolla in följande bilder.

Reseadapter till Frankrike

Du behöver en adapter för att kunna använda svenska kontakter i Frankrike. Här ger vi några förslag på reseadaptrar som fungerar.