Frankrike

Planerar du att besöka Frankrike och undrar om du behöver en adapter?

Du behöver kanske en adapter

Behöver du adapter eller inte när du åker till Frankrike? Det korta svaret är nja.

  • Nej om du har svenska ojordade förbrukare.
  • Nej om du har jordade förbrukare med ett extra hål i.
  • Ja, du behöver en adapter om du har svenska förbrukare utan ett sådant hål i.

Ojordad kontakt, ingen adapter behövs.

 

Franska eluttag har jordstiftet som en pinne som sticker ut ovanför de två hålen (ungefär som gamla svenska jordade lampkontakter). Detta gör att alla svenska jordade förbrukare inte fungerar. Du måste kolla om din svenska förbrukare har ett hål i sig strax ovanför och mellan de två pinnarna. Så är fallet för exempelvis många jordade datorladdare.

Om du kör med ojordade (vanliga platta kontakter eller europlug) så kommer din förbrukare att fungera precis som vanligt i franska eluttag.

Det är svårt med adaptrar till franska uttag för svenska apparater. Det går i princip alltid att välja en jordad adapter ”Till hela världen”. Dvs med en platt sida där du sticker in din kontakt. Observera dock att dessa adaptrar inte jordar din svenska förbrukare. Det du vill ha är en adapter som jordar din svenska förbrukare samtidigt som adaptern jordas av det franska eluttaget.

Tips!
Bra grenuttag fungerar faktiskt som adapter till Frankrike. Om stickkontakten (hanen) har ett litet hål i sig ovanför stiften så klarar den att anslutas till franska eluttag. Uttagen i grenuttaget (honan) är sedan jordad på sidan precis som ett svenskt eluttag. Alla grenuttag vi säljer på Reseadapter.com fungerar på detta sätt.

Du behöver aldrig ha någon omvandlare av effekt då spänningen kommer att vara densamma som i Sverige.

Reser du genom flera europeiska länder så ska du vara medveten om att typen E inte är kompatibel med typ F som används i andra närliggande länder. För att vara på den säkra sidan så är det inte så dumt att investera i en bra adapter.

Elektricitet i Frankrike

Standardspänningen i Frankrike är 230 V och standardfrekvensen är 50 Hz.

Kontakter och eluttag i Frankrike?

Frankrike är eluttagen av Typ C och Typ E . Kolla in följande bilder.