Indien

Planerar du att besöka Indien och undrar om du behöver en adapter?

Du behöver en adapter!

I Indien så finner du oftast eluttag av typ D. De är samma som svenska men med jordstiftet i mitten ovanför hålen. Vi rekommenderar att du alltid tar med dig en adapter. Ojordade svenska kontakter (typ C) kan fungera i vissa indiska eluttag. Men ofta används just jordstiftet för att “låsa upp” ingången till de två andra hålen. Att använda en ojordad svensk förbrukare i ett indiskt eluttag är dessutom farligt då den inte jordas.

Landet har 220 V spänning så svenska förbrukare behöver ingen omvandlare. Det betyder också att elektrisk utrustning som du köper i Indien kommer att fungera bra då du kommer hem med den. Kolla bara att du inte behöver en adapter åt andra hållet.

Typ M i Indien?

Eluttag av typ D är absolut vanligast i Indien. För större elförbrukare används typ M (sydafrikansk standard). Med då snackar vi kylskåp, spisar och ugnar, dvs inget du släpar med dig på resan. Så trots att många guider och listor anger att typ M används i Indien, så behöver du vare sig köpa eller släpa med dig din reseadapter till Sydafrika.

Elektricitet i Indien

Standardspänningen i Indien är 220 V och standardfrekvensen är 50 Hz.

Kontakter och eluttag i Indien?

I Indien är eluttagen av Typ D. Kolla in följande bilder.

Mindre vanliga kontakter

Det förekommer även uttag av Typ M och Typ C. Vill du vara på den säkra sidan köper du med dig en adapter som klarar dessa standarder.

Reseadapter till Indien

Du behöver ingen adapter för Indien för att använda svenska kontakter.