Kontrollera om du behöver en reseadapter till:

Välkommen till Reseadapter.com!

Vi har specialiserat oss på reseadaptrar till hela världen. Målsättningen är att ha det bredaste sortimentet av adaptrar, mest information om länders elkontakter och riktigt snabba leveranser. Genom att gå in på landets sida och läsa på, så garanterar vi dig rätt adapter på resan!* (villkor)

Toppländer

1 Zimbabwe 220V 50Hz Typ D
2 Tjeckien 230V 50Hz Typ C
3 USA 125V 60Hz Typ B
4 Italien 220V 50Hz Typ L
5 Frankrike 230V 50Hz Typ C
6 Tyskland 230V 50Hz Typ C
7 Storbritannien 240V 50Hz Typ G
8 Spanien 220V 60Hz Typ F
9 Thailand 230V 50Hz Typ C
10 Maldiverna 240V 50Hz Typ G

Behöver du en adapter i Schweiz? För jordade kontakter behöver du det. I Schweiz så är det elektrisk standard J som gäller. Det betyder att uttagen har en spänning på 230 V och frekvensen 50 Hz. Det är ju precis vad du är van vid. Men du kommer att märka att uttagen har tre hål istället för två. Det mittersta pinnen är för jorden.

I Spanien så har man spänningen 230 V och frekvensen 50 Hz så vi talar återigen om ett land där du inte kommer att behöva någon adapter för dina elektriska apparater. Förutom F så finns det kontakter av typ C och J i Spanien.

I Sydafrika så har man spänning 220 V och 230 V i nätet. Frekvensen ligger på 50 Hz. Det betyder att du inte kommer att behöva en adapter med omvandlare för att kunna använda dina elektriska apparater i landet. Det finns även stickkontakter av typ L i Sydafrika. De är lite större än typ D och ses ofta på hotell och i hus. Se till att du har en adapter för både M och L när du reser till Sydafrika.

Om du köper elektriska apparater lokalt så kan de komma med en stickpropp som är till för sydafrikanska uttag. Då får du använda med adapter hemma eller byta ut sladden.

En del skämtar och säger att till Ryssland så ska du ta med dig ett elverk! Skämt åsido, du behöver sällan någon adapter då du åker till Ryssland. Landet har spänning på 220 V i nätet och en frekvens på 50 Hz. Full kompatibelt med svensk standard med andra ord. Det finns också stickkontakter av typ C och då är det precis samma som här hemma. Men även F typen går att använda utan adapter.

I Nya Zealand så har man spänning 230 V och frekvens 50 Hz. Här är det precis samma sak som i Australien och då måste du ta med dig en adapter för att få pluggen att passa. Spänningen skiljer ju sig inte från Sverige så du behöver ingen omvandlare.

I Italien så är det 230 V och 50 Hz som gäller och därför så behöver du ingen adapter till dina apparater vad gäller själva strömstyrkan. Men uttagen ser inte alltid likadana ut. Det är vanligt att se stickkontakt av typ L, C och F. Du bör kunna använda dessa utan en adapter, men det förekommer undantag.

Om du har en europlug, typ C, så ska det gå bra i Italien. Det här är pluggen som håller europeisk standard EN 50075. Den fungerar i de flesta eluttag som finns i Europa med undantag för Storbritannien och på Irland där det är en annan typ som gäller.

Ska du ta med adapter till Italien?

Det här är en bra fråga. Om du befinner dig i en stor italiensk stad och inser att uttagen där du bor inte passar de pluggar som dina elektroniska apparater har så är det inte så svårt. Då kan du helt enkelt leta upp en elaffär för att köpa en adapter. Du behöver ingen omvandlare så det bör inte bli så dyrt.

Men om du ska åka till lite mindre byar där det kanske inte finns välsorterade elaffärer så kan det vara klokt att ordna med adapter i förväg. Skaffa en som är till för typ L för att säkra dig om att du kommer åt elen under hela din Italien-vistelse.

När du bor på hotell så ska det inte vara några problem med kontakterna. Antingen så erbjuder man den standard som är till för europluggen och då är det lugnt. Eller så kommer det att finnas adapters i receptionen eftersom du knappast är den första gästen som inte har kontakter för standard L.

I Tyskland så är det spänning 230 V och frekvens 50 Hz som gäller. Du behöver då ingen adapter och kan med säkerhet ladda mobilen eller få ström till datorn då du befinner dig i landet. I Tyskland så har man stickkontakter av typ C och F.

Behöver du adapter eller inte när du åker till Frankrike? Det korta svaret är nja. Nej om du har svenska ojordade förbrukare eller jordade förbrukare med ett extra hål i.  Ja, du behöver en adapter om du har svenska förbrukare utan ett sådant hål i.

Franska eluttag har jordstiftet som en pinne som sticker ut ovanför de två hålen (ungefär som gamla svenska jordade lampkontakter). Detta gör att alla svenska jordade förbrukare inte fungerar. Du måste kolla om din svenska förbrukare har ett hål i sig strax ovanför och mellan de två pinnarna. Så är fallet för exempelvis många jordade datorladdare.

Om du kör med ojordade (vanliga platta kontakter eller europlug) så kommer din förbrukare att fungera precis som vanligt i franska eluttag.

Det är svårt med adaptrar till franska uttag för svenska apparater. Det går i princip alltid att välja en jordad adapter ”Till hela världen”. Dvs med en platt sida där du sticker in din kontakt. Observera dock att dessa adaptrar inte jordar din svenska förbrukare. Det du vill ha är en adapter som jordar din svenska förbrukare samtidigt som adaptern jordas av det franska eluttaget.

Du behöver aldrig ha någon omvandlare av effekt då spänningen kommer att vara densamma som i Sverige.

Reser du genom flera europeiska länder så ska du vara medveten om att typen E inte är kompatibel med typ F som används i andra närliggande länder. För att vara på den säkra sidan så är det inte så dumt att investera i en bra adapter.

I Australien så har man spänningen 240 V och frekvensen 50 Hz i väggarna. Stickkontakten är av typ I och då måste du alltså ha en adapter för att kunna använda dig av dina medhavda apparater. Stickkontakterna går också under namnet AS/NZS 3112 och de är aktuella i flera länder omkring Stilla havet som Fiji, Argentina, Kina och Samoa.

Israel har eluttag av två standarder. Dels typ H som är en egen standard som bara finns i Israel. Denna är mycket svår att hitta en reseadapter till. Glädjande nog har Israelerna insatt att det inte är så bra att köra med sin egen standard. Därför har denna börjat fasas ut till förmån för typ C.

I Indien så finner du ofta stickkontakter av typ M. Landet har 220 V spänning så det går bra att använda de apparater som du är van vid under resan. Det betyder också att elektrisk utrustning som du köper i Indien kommer att fungera bra då du kommer hem med den. I Indien så finns det både typ M och D för stickkontakter. Kontaktuttagen kan se rätt så annorlunda ut, men ibland så går det faktiskt att använda samma plugg som du använder hemma. Ta med adapter för att vara på den säkra sidan!

I USA så kommer du att finna kontakter som är gjorda för elektrisk standard A och B. Om du kommer med en adapter som är gjord för A så ska du kunna använda den även i ett uttag som är gjort för B och det är praktiskt.

Adapter för amerikanska eluttag

Det viktigaste att tänka på då du vill använda dina elektriska prylar i USA är skillnaden på nätspänning.  I USA så ligger den på 110 volt istället för de 230 volt som du är van vid från Sverige. Det betyder att du inte bara kan använda en adapter och tänka att det räcker. Det kan mycket väl fungera men du riskerar att skada din apparat och den kanske inte kommer att fungera så som det är tänkt.

Satsa istället på en adapter med omvandlare så att du kan använda apparater som du tar med på ett säkert sätt. Säkra först att de är gjorda för att fungera med 110 volts nät.

Faror med det amerikanska elnätet

Det finns faror med det amerikanska nätet då du kommer med prylar som har sladdar som inte är gjort för det. Rent praktiskt så är det så att en apparat som kräver effekten som vi har måste dra ström i USA med faktor 230/110. Det blir cirka 2. Om det blir fel så kan värmeutvecklingen leda till brand.

En stor fördel med det amerikanska nätet är att det ger en mindre risk för personskador. Men du måste vara medveten om att risken för brand är större än i Sverige. Med tanke på detta så ska du aldrig chansa. Kom med rätt typ av adapter så att du kan skydda dig själv, dina apparater, och hus och hem!

Varför välja reseadapter.com?
Varukorg