Kontrollera om du behöver en reseadapter till:

Välkommen till Reseadapter.com!

Vi har specialiserat oss på reseadaptrar till hela världen. Målsättningen är att ha det bredaste sortimentet av adaptrar, mest information om länders elkontakter och riktigt snabba leveranser. Genom att gå in på landets sida och läsa på, så garanterar vi dig rätt adapter på resan!* (villkor)

Toppländer

1 Zimbabwe 220V 50Hz Typ D
2 Italien 220V 50Hz Typ L
3 USA 125V 60Hz Typ B
4 Cypern 240V 50Hz Typ G
5 Thailand 230V 50Hz Typ C
6 Frankrike 230V 50Hz Typ C
7 England 240V 50Hz Typ G
8 Grekland 230V 50Hz Typ C
9 Japan 125V 60Hz Typ B
10 Tjeckien 230V 50Hz Typ C

Typ M används bland annat i Sydafrika. Det här är en stickkontakt med tre pinnar. Du kommer inte att kunna sticka in din vanliga propp av typ C eller F i eluttaget. Det kan rentav vara farligt! Satsa istället på en godkänd adapter för standard M.

Är min adapter av typ M?

Typ M är den största typen av stickkontakt. Är du osäker på om det är en typ M du har? Här nedan kommer lite mått.

Diametern på de två mindre stiften är 7 mm. Diametern på det större stiftet är 10 mm.

Avstånden mellan de två mindre stiften är 18 mm. Avståndet mellan ett av de nedre stiften och det större stiftet är 21,5 mm.

 

Typ M i Indien?

På många ställen på nätet och även på vissa adaptrar står det att typ M används i Indien. Detta är en sanning med en stor nypa salt. Vissa eluttag i Indien med större strömstyrka är av typ M. Men det gäller då främst förbrukare som spisar, ugnar, kylskåp och frysar. Dvs. det är inte så stor sannolikhet att du behöver denna adapter i Indien. Använd istället en adapter av typ D.

Det tar inte lång tid att åka över Öresundsbron med bil eller tåg. Om du tar Öresundståg så kan du lätt plugga in din ojordade mobilladdare i de uttag som finns. Det är samma spänning och kontakt som du är van vid från Sverige. Men ska du däremot använda en jordad datorladdare kan du få problem!

I Danmark så har de standard K (dansk) såväl som C (som i Sverige). Spänningen ligger på 230 V och frekvensen på 50 Hz så där är det ingen skillnad alls.

Jordade uttag

Danmark har valt en egen standard (K) för jordade uttag. Alla svenska apparater du tar med dig med en jordad stickkontakt måste således ha en adapter. Det går att ansluta dem till ett danskt uttag utan adapter, men då blir inte apparaten jordad. Detta kan innebära livsfara!

Ojordade uttag

Om du har en plugg av typ C, en europlug, så kommer du lätt att kunna använda dig av eluttagen i Danmark. Det här är ju även europeisk standard för stickkontakter. Om du ska åka vidare ner i Europa så ska det alltså inte vara några problem.

Om du köper en elektrisk apparat i Danmark så ska den vara lätt att använda i Sverige och du ska då inte behöva någon adapter.

Vad händer med elbilar?

En intressant fråga vad gäller standard K är om det här formatet kommer att fungera för dig som kör elbil och behöver ladda på andra sidan bron. Faktum är att modeller som Tesla inte alltid fungerar helt smidigt då du använder uttag K. Det är jordkontakten som inte blir så smidig och då kan det bli så att batteriet alls inte laddas. En vanlig reseadapter kan också vara avsedd för lägre ampere än vad en elbilsladdare kräver. Det finns adaptrar för detta syfte men se till att du skaffar den redan i Sverige. Det är inte alltid så lätt att hitta rätt adapter till elbil i Danmark.

Det här är en stickkontakt med tre hål. Anledningen till att du antagligen kan använda den är att du kommer med en plugg med två piggar som får plats i kontakten. Men det finns undantag. Om du har en rund plugg så kanske den inte kan passas in i kontakten och då behöver du en smart lösning.

Det räcker med en adapter som gör att piggarna kommer åt. Den elektriska standarden väl överens med det som du är van vid från Sverige. Om du befinner dig på moderna hotell eller platser där man ständigt uppdaterar och renoverar så lär det finnas uttag som gör det lätt för dig att ladda dina apparater. Detta oavsett hur din kontakt ser ut.

Standard J kallas ibland för schweizisk standard eftersom dessa kontakter är unika för landet. Du bör kunna använda en plugg för typ C uttag men du kan alltså inte räkna med det. Om du däremot köper en elektrisk apparat i Schweiz så bör det inte bli några problem att använda den hemma i Sverige. Då bör både plugg och elektrisk standard stämma väl överens med det du har i ditt hem eller på jobbet.

 

Om du ska åka till Australien eller kanske till Nya Zealand så ska du förbereda dig med rätt adapter. I dessa länder så är det elektrisk standard I som gäller. Det betyder att man har uttag i väggen som ser lite annorlunda ut. De kräver pluggar med tre piggar som sitter lite på tvären. Det gäller att ha rätt plugg och att inte försöka mixtra med hembyggen. Det kan vara farligt och är verkligen inte värt risken med tanke på hur billiga adapters kan vara.

Tänk också på skillnaderna om du köper elektriska prylar i länder med elektrisk standard I. Då kommer du ju att få en kontakt som inte passar med C och F som finns i Sverige. Du kan fortfarande köpa apparaten och sedan använda en adapter i Sverige. Eller så kan du byta ut sladden då du kommer hem igen.

 

 

I Israel så har man vägguttag av typ H och C. Det betyder att du i vissa uttag kommer att kunna använda dina apparater precis som i Sverige (för uttagen med uttag C). Elnätverket i Israel har spänningen 230 V och frekvensen 50 Hz. Det är vad du är van vid från Sverige. Men kontakterna kommer att se lite annorlunda ut. Istället för två runda hål så har de ofta tre. Köp en adapter för att vara på den säkra sidan!

Kontakter med tre hål

Om du köper en apparat i Israel så kommer den att ha en plugg med två runda piggar eller tre runda piggar. Pluggarna med tre runda piggar passar perfekt i de uttag som finns på hotell och i hem. Det är uttagen med tre hål som kallas för Standard H.

Det som är så bra med dessa kontakt uttag är att de fungerar precis lika bra för kontakterna med två runda piggar. Du behöver alltså ingen adapter. Ibland så händer det att nyare apparater med tre piggar inte passar i äldre uttag som har lite för trånga hål. Det kommer inte att vara något problem på hotell som uppdaterar sina uttag med jämna mellanrum.

Om du köper en apparat

Om du köper en apparat i Israel så ska du kontrollera kontakten. Många gånger så kommer den att vara av typen C och då kan du plocka hem prylen och använda som vanligt i Sverige. Men om den har tre piggar så måste du skaffa en adapter att använda hemma. Alternativet är att byta sladd då du kommer hem vilket inte alls behöver vara komplicerat

 

 

Det finns några länder i Europa som har en unik standard för eluttagen som inte är förenlig med den som vi har i Sverige vad gäller kontakterna. Standard G innebär att du behöver en adapter och du behöver inte åka så långt för att det här ska bli relevant. G modellen kallas ibland för en brittisk trestickskontakt.

Storbritannien

I Storbritannien så är det spänning 230 V och frekvens 50 Hz som gäller. Det är ju samma som i Sverige men kontakten du har på din apparat kommer inte att passa i väggen. Det beror på att man här har standard G. Ta alltså med en specifik adapter för detta syfte. En eurokontakt kommer inte att fungera!

Irland

På Irland så är det samma spänning och frekvens som i England och här har man samma kontakter i väggarna med de tre sticken. Volten är alltså detsamma som hemma i Sverige men du behöver en adapter som har de 3 platta piggarna istället för våra runda.

Cypern

Cypern har också vägguttagen med de tre hålen. Samma strömstyrka som i Sverige men annan kontakt. Det är också vanligt med på och av knapp. Om du pluggar i din sladd och inte får någon ström så kan det bero på att den här knappen är av, så kontrollera det innan du bestämmer dig för att adaptern eller kontakten inte fungerar.

Malta

Malta har 240 V spänning och 50 Hz frekvens. Det är ju ungefär som i Sverige så du bör kunna använda dina apparater med hjälp av en adapter för typ G.

 

Standard F kallas också för CEE 7/4 ”Schukostecker” och det här är en elektrisk standard som är relevant i flera europeiska länder däribland Sverige. Med standard F så ska det inte vara några problem att använda en svensk stickpropp. Det finns vissa Östeuropeiska länder som har denna standard men som erbjuder kontakter där hålen är lite mindre. Då är det inte säkert att du får in pluggen. På grund av detta så är det inte så dumt att ha en adapter även om spänning och frekvens motsvarar den som vi har i Sverige.

F är aktuellt i Tyskland, Ryssland och Spanien såväl som i Sverige. Om du skulle ha en plugg som är till för E+F jordade hybridkontaktdon så fungerar den i dessa länder och du ska inte behöva någon adapter.

I och med att spänning och frekvens är densamma i de europeiska länder som nämns ovan så behöver du inte skaffa adapter med omvandlare. Du kommer därmed inte att behöva bekymra dig om att dina apparater skulle kunna ta skada av att du använder dem utomlands.

Innan du reser så ska du ta en titt på de apparater som du vill ta med. Se till att spänning och frekvens stämmer överens med landets nät, och skaffa adapter i god tid om du tror att du kommer att behöva den.

 

 

I Frankrike så är det elektrisk standard E som gäller. Landet har ett elnät med spänning 230 V och frekvens på 50 Hz. Så långt så ser det ju ut som i Sverige men det finns ändå lite skillnader som är väl värda att vara medveten om.

I franska kontakter så sitter jordstiftet på mitten inuti, och inte på utsidan som i Sverige. Ojordade svenska apparater (de med “platt kontakt”) fungerar således bra utan adapter. När du kommer med laddaren till en kamera eller telefon så lär detta inte bli något problem. Den kommer antagligen att passa alldeles utmärkt i uttaget och spänningen stämmer väl överens med det som apparaten kräver.

Jordade svenska apparater är dock lite svårare (de med “rund kontakt”). Om du kommer med en laddare som den som brukar finnas för en laptop så är det inte säkert att det kommer att fungera. Om stickkontakten har ett litet hål i sig ovanför stiften så är detta för jordstiftet i det franska eluttag. Då klarar du dig! Annars behöver du en adapter. Det här är också anledningen till att en del ger rådet om att ta med adapter till Frankrike. Det hela beror lite på den apparat som du tar med dig.

Tips!
Bra grenuttag fungerar faktiskt som adapter till länder med Typ E. Om stickkontakten (hanen) har ett litet hål i sig ovanför stiften så klarar den att anslutas till dessa eluttag. Uttagen i grenuttaget (honan) är sedan jordad på sidan precis som ett svenskt eluttag. Alla grenuttag vi säljer på Reseadapter.com fungerar på detta sätt.

Om du kör med helt vanliga platta kontakter eller europlug så kommer det att fungera precis som vanligt i franska kontakt uttag.

 

Standard D är uttagen som du finner i Indien. I Indien så har de 220 V växelspänning, dvs samma som i Sverige. Du behöver ingen omvandlare av spänningen utan en vanlig adapter räcker. Våra ojordade kontakter fungerar ibland i indiska eluttag. Men tänk på att det tredje stiftet i adaptern dels hjälper till att jorda (säkerhet) och för att ibland öppna hålen där de två andra stiften kan stickas in.

Är min adapter av typ D?

Diametern på de två mindre stiften är 5 mm. Diametern på det större stiftet är 7 mm.

Avstånden mellan de två mindre stiften är 9 mm. Avståndet mellan ett av de nedre stiften och det större stiftet är 11 mm.

Typ M i Indien?

Den standard som gäller i Indien är typ D. Många sidor och guider och listor säger dock att typ M används. Hur kommer det sig? Indiska eluttag har oftast tre hål, då gäller typ D. Men ibland hittar du eluttag med fem hål. Dessa består av två grupper som har två hål vardera plus ett jordningshål (i mitten överst). De översta horisontella hålen är av typ D, men de undre och större används för förbrukare större än 15 ampere, tex kylskåp eller spisar. Dvs inget du släpar med dig på resan. Dessa uttag är av typ M (sydafrikansk standard).

Det är också ganska vanligt med en av och på knapp för kontakter. Glöm inte att slå på denna för att få ström!

Strömavbrott och överspänning

Oavsett var du kommer att befinna dig i Indien så är det vanligt med strömavbrott. I stater som Kerala så är det till och med så att man kör med planerade strömavbrott för att på så vis spara in på elektriciteten. Det kan också uppstå strömavbrott till följd av överbelastning.

Dessutom så finns det risk för överspänning. Det är inte så dumt att investera i ett överspänningsskydd om du tänker använda lite känsligare elektronisk utrustning i Indien. Om det blir en pik i spänning så finns risken för att din apparat bränns sönder så det här kan vara bra att tänka på inför resan.

 

Typ C finns både som platt och rund standard. Därför är de uppdelade i två stycken nedan.

Standard C platt

Pluggen standard C platt kallas också för Europapluggen. Den har fått sitt namn för att den fungerar i många europeiska uttag. Europapluggen har egenskaperna:

Gjord för 240 V 2,5 A. Den passar in i uttag C, E, F, H, J, K, L. Europapluggens stift är tunnare.

Om du ska åka till Storbritannien så ska du veta att standard C platt inte kommer att passa i deras G uttag. I Östeuropa så kommer C platt att fungera fint.

En slags kompromissplugg

Det är många som kallar europakontakten, C platt, för en kompromissplugg. Den kan bara användas för apparater som har märkts med låg ström. Det spelar egentligen ingen roll vilket uttag du kommer att sätta in den i, det blir aldrig särskilt bra kontakt. Om du tänker dra mycket ström genom pluggen så uppstår det därför en risk för brand.

Pluggen har utvecklats för att göra det enkelt att använda den i hela Europa. Det här kräver att den är så pass tunn som den är och det är det som gör att den sällan sitter särskilt bra. Även om europeiska kontakter liknar varandra så finns det skillnader som gör att det blir svårt att få exakt passform med en universell plugg av detta slag.

Europapluggens stift är aningen fjädrade. Det beror på att avstånd mellan stift skiljer sig aningen mellan europeiska länder.

Europapluggen i Sverige

I Sverige så fungerar standard C platt inte. Det beror på att stiftet inte är tillräckligt stort för att ge kontakt. Det går att få några ampere med lite tryck men det kommer inte att bli tillräckligt för att ge den effekt som din apparat behöver. Om du har köpt en apparat med detta stift så kommer du alltså att behöva en adapter i Sverige.

 

Standard C rund

Det här är en mycket vanligt förekommande typ av plugg i Sverige och i resten av Europa. Standard C rund har följande egenskaper:

Rund ojordad kontakt. Två runda stift, 240-250 V 10 A.

Standard C ses ofta på elektriska apparater och passar många uttag i Europa. Denna plugg kallas för europlug och kan användas för kontakter av typ C, E, F, H, J, K och L.

Europlugen

En europlug kan också kallas för europapropp eller eurokontakt. Den är utformad i enlighet med den europeiska standarden EN 50075. Den är till för stickkontakter för elektriska apparater som hårtorkar, musikspelare och mer.

Standard C kontakter används då man har apparater som inte har skyddledande skyddsjord. De har snarare dubbelisolering. Det innebär att apparaten inte kommer att utgöra en fara och bli spänningssatt även om den går sönder. Höljet som används är dubbel isolerande och det finns krav om att man inte får montera eurokontakter på apparater som inte har den dubbla isoleringen. Det ger hög säkerhet.

En europlug är gjord för att kunna användas i många olika europeiska uttag. Den fungerar också i Storbritannien och på Irland. Det går också att ta med sig en standard C rund kontakt till Sydafrika där detta format förekommer.

Tänk på

Om du ska åka till Storbritannien och vill använda dig av en europlug så ska du tänka på att passformen inte är perfekt. Storbritanniens kontakter har längre mellan stiften så du måste bända din kontakt en aning. Böjda stift är inte att rekommendera!

Skaffa en bra adapter så slipper du förstöra sladden till din apparat och så kan du vara säker på att du kan använda den på ett säkert sätt i de uttag som finns i landet som du åker till.

 

 

 

Eluttag av typ B är i princip samma som eluttag av typ A. Enda skillnaden är att stickkontakter av typ B har ett jordstift som jordar det du ansluter. Eluttagen av typ B har således tre hål istället för två för typ A.

Det går inte att ansluta en adapter av typ B (hane) i ett eluttag av typ A (hane). Då tar jordstiftet emot. Däremot går det bra att tvärt om ansluta en adapter av typ A i ett eluttag av typ B.

Vilken typ behöver jag?

Om du bara har ojordade förbrukare med dig rekommenderar vi att du köper bara köper en adapter av typ A. Har du bara jordade förbrukare så rekommenderar vi att du köper en adapter av typ B. Har du både ojordade och jordade förbrukare så rekommenderar vi främst att du köper en adapter av typ B, men ev. kompletterar med en adapter av typ A.

Elektrisk standard B innebär:

3 stift jordad, 125 V 15 A.

Är min adapter av typ B?

Det är inte alltid lätt att veta om adaptern är av typ B eller inte. På många adaptrar står det tex ett G fast de är av typ B (G står för ground).

Typ B är den enda typen som består av två parallella platta stift samt ett runt stift ovanför.

 

Standard A är den som används i Nordamerika och i Japan för ojordade uttag. För jordade uttag används istället standard B som har ett tredje runt metallstift för jorden. Det går att ansluta apparater/adaptrar av typ A i uttag av typ B men inte tvärt om.

Viktigt om jordade förbrukare
Det går att ansluta svenska jordade förbrukare (=prylar) till de flesta adaptrar av typ A. Dessa kommer dock inte att jorda din förbrukare. Därför är detta förbjudet och kan vara livsfarligt. Använd alltid en adapter av typ B till jordade förbrukare.

Detta rekommenderar vi

Om du har bara har ojordade förbrukare med dig (ex. mobilladdare) så klarar du dig fint med bara en adapter av Typ A. Har du bara jordade förbrukare (ex. vissa datorladdare) klarar du dig fint fint med bara en adapter av Typ B. Har du både jordade och jordade förbrukare rekommenderar vi en av varje.

Standard A är

2 stift ojordad. 100-125 V 15 A.

Förutom Nordamerika och Japan så förekommer den här typen av kontakt i 36 länder.

Standard A i USA

I USA så används spänning 120 V och frekvens 60 Hz. Som svensk så kommer du att behöva en adapter för att använda uttagen till dina medtagna apparater. Det du måste tänka på är att alla apparater inte kan användas i USA med en enkel adapter. Du ska läsa på apparaten om den klarar 120V, vilket de flesta gör idag. Om det krävs omvandlare så får du välja en adapter som inkluderar detta för att kunna ladda och använda apparaten i USA.

Standard A i Japan

I Japan så är standardformatet 100 V och frekvens 50/60 Hz. Det finns kontakter både av typ A och B. Vissa europeiska prylar är bara gjorda för 220-240 V, för dessa krävs det en omvandlare för att de ska fungera. Dubbelkolla alltid att din förbrukare klarar 100 V.

Det enklaste är att satsa på rätt adapter med omvandlare inför resan. Då är du säker på att apparaten kommer att fungera på rätt sätt och att den inte skadas av att användas i ett land med elektrisk standard som skiljer sig från Sveriges.

 

Varför välja reseadapter.com?

Varukorg




1
  • Produkten har lagts till i varukorgen
1
Varukorg
Bagagevåg
24+ andra kunder har köpt denna
Bagagevåg
Pris: 195,00 kr
- +
195,00 kr (inkl. moms)
    Calculate Shipping
    Fraktalternativ kommer att uppdateras i kassan.